Lundby Kirke

Siden slutningen af 1100-tallet har der været en stenkirke i Lundby. Omkranset af lave stråtækte huse og gårde har den store solide bygning ligget centralt i det lille sogn og hver dag mindet børn og voksne om Guds tilstedeværelse.

Desværre ved man ikke, hvem der lod kirken opføre, men sandsynligt er det, at den lokale jorddrot, der havde midlerne til at bekræfte sin styrke, pragt og magt med et så stort og kostbart byggeri, har været bygmesteren.

Det er tænkeligt, at der tidligere lå en trækirke på stedet.

Kirken, der dengang kun bestod af kor og skib, blev opført af marksten i jævne skifter og med hjørner af tilhugget granit.

Vinduerne var små og få – alle i romansk stil, dvs. rundbuede. De små vinduer lod ikke megen sol og lys ind, så kirkerummet var dunkelt. Loftet var fladt og lavet af træ.

Fra gammel tid var det herremanden eller en anden vigtig person i Lundby, der ejede kirken. Senere blev det kronen (kongen), hvilket i Lundby Kirke vises med en krone øverst på altertavlen.

Fra 1774 blev kirken igen privatejet, idet slagter og forpagter Hans Pedersen købte hovedgården Engelholm og Lundby Kirke samt bøndergårde og huse i flere sogne i Sydsjælland.

I1910 fik Lundby Kirke selveje.

Fra at have været en selvstændig kirke blev Lundby Kirke annekskirke til herredskirken i Hammer. Denne afhængighed ophørte i 1908, da præst, senere provst, Hans Peter Larsen blev kaldet til Lundby fra Hjardemål sogn. Han flyttede ind i den nyopførte præstebolig på Bavnevej.

Tekst og foto: Karen Johansson

Korrektur og rådgivning: Axel Degn Johansson

Lundby Kirke_Pengeblok
Lundby Kirke_Pengeblok
Lundby Kirke_Pengeblok

Vi ser frem til at møde dig

Find vej

Kirkens åbningstider

Kun åbent for kirkelige handlinger.

Kirkebil

Der kan benyttes kirkebil til alle gudstjenester i kirkerne samt diverse arrangementer i Præstegården.

Henvendelse vedrørende kørsel sker til sognepræst Lars Foged på 55990020.